July 8, 2020

DIY maske za kosu

Već godinama si sama radim maske za kosu jer su mi iskreno bolje od onih kupovnih. Najčešće nemaju onaj fini miris, ali uvijek možete dodati neko eterično ulje i popraviti to (no pazite da slučajno niste osjetljivi na pojedina eterična ulja), i treba ih puno duže držati na glavi nego kupovne maske.

facemask diy
facemask diy

No, vjerujte mi nema te kupovne maske koja moju kosu može tako nahraniti, omekšati i učiniti ju zdravom kao maske koje si radim doma. Probala sam jako, jako puno kupovnih maski, od jeftinijih pa do skupljih te i dalje tvrdim da ih maslinovo ulje pobjeđuje sve.

Danas ću sa vama podijeliti par maski koje trenutno radim, objasniti što i kako itd. Ako vas zanima još ovakvih postova slobodno mi napišite jer ja stalno ”kuham” ovakve neke stvari za sebe i svoju kožu/kosu itd.

Da, volim prirodno i organsko i uvijek ću rađe doma si smiksati nešto od sastojaka koje znam nego otići i kupiti drogerijski proizvod.

Ono što trenutno koristim za maske i/ili za njegu kose je:

  • maslinovo ulje 
  • med
  • Kemigovo kokosovo ulje, hladno tiješteno (možete kupiti i ono u tekućem obliku, iako ja preferiram ovo)
  • jogurt
  • Oshadhi ulje od makadamije (njega zapravo više koristim nakon maske za kosu, objasnim kasnije)

Probala sam i razno razne druge maske za kosu, od onih s jajetom pa do onih s bananom. Mislim da je to zapravo više stvar osobnog odabira i onoga na što vaša kosa najbolje reagira. Za mene su ovi gore sastojci trenutno odlični, a maslinovo ulje je obavezno uvijek jedan od sastojaka u mojim maskama za kosu.

Maska za kosu od maslinovog ulja i meda

Ovisno o dužini vaše kose prilagodite i količinu sastojaka. Trenutno koristim žličicu do dvije meda te tri ili četiri žlice maslinovog ulja. Omjer neka vam bude takav da uvijek imate više maslinovog ulja jer se med vrlo lako može zaljepiti za kosu i teško se ispirati, ali zato je tu maslinovo ulje koje onda pomogne da se med lijepo ispere.

Dobro pomiješajte med i maslinovo ulje te ravnomjerno nanesite na suhu kosu. Dobro sve sastojke utrljajte i u tjeme te podignite kosu. Možete preko staviti plastičnu vrećicu, kako biste napravili lijepi topli ugođaj vašoj kosi. Ovu masku minimalno držite pola sata, ja ju uglavnom držim sat do sat i pol. Nakon toga, najnormalnije operite svoju kosu kao što biste i inače.

Rezultat je prekrasna, sjajna i meeeeekana kosa.

Zašto med i maslinovo ulje?

Med je prepun vitamina i minerala, antibakterijski je te privlači vlagu. S obzirom na to odličan je za suhu, oštećenu kosu kojoj nedostaje upravo ta vlaga. Med je zaista hrana za kosu, ali i za tijelo.

Maslinovo ulje je također jedan od blagodati naše prirode, ne samo što je odličan za suhu i oštećenu kosu već ga možete koristiti i protiv peruti, zato ga je bitno dobro umasirati u tjeme. Također odličan je i za vrhove vaše kose kao i za kovrčavu kosu (zahvaljujući njemu imat ćete lijepo oblikovane kovrče). Isto kao i med podarit će mekoću vašoj kosi.

Mora li baš biti med i maslinovo ulje?

Ne mora, ponekada koristim samo maslinovo ulje, najčešće ljeti (praktički ga svako malo umasiravam u kosu). Rezultat isto bude mekana i krasna kosa. Ne bih preporučila da med koristite samostalno, uvijek mu dodajte neko ulje tako da ne biste imali problema s ispiranjem, koje ćete ulje dodati ovisi o vama i vašoj kosi.

Maslinovo ulje je također odlično ako slučajno imate problema s proizvodima koji su vam se nakupili na tjemenu i nikako ih ne možete isprati. Ne znam je li vam se ikada dogodilo da operete kosu i na pojedinim dijelovima ona bude kao masna, ljepljiva, a vi ne znate u čemu je problem. Meni se to dogodilo nakon što sam prestala koristiti šampon koji je bio prepun silikona. Naprosto mi se nakupilo proizvoda u kosi koji se nisu dali van. Dvije maske za kosu s maslinovim uljem su riješile stvar.

Maska za kosu od kokosovog ulja

Treba vam zapravo samo kokosovo ulje i opet količina ovisna o dužini vaše kose. Uz kokosovo u ovu masku također možete ubaciti med ili čak i jaje. Jaja su isto jako dobra za kosu, međutim meni se pokazalo samo kokosovo ulje dovoljnim tako da koristim samo njega.

Ukoliko imate hladno tiješteno kokosovo ulje kao ja, morat ćete ga prvo omekšati, tj. otopiti. Dakle ili u mikrovalnu, ili malo na radijatoru ili kako već želite. Nakon što ga otopite pričekajte dok se ne ohladi, ne želite stavljati vruće ulje na glavu.

Kokosovo ulje će najbolje djelovati na vašu kosu ako je ona čista, dakle da nema dodatnih proizvoda na njoj (poput laka za kosu, pjene za kosu, drugih ulja itd.). S obzirom na to znam da se nekima neće dati baviti ovom maskom, no ja vam predlažem da probate jer je kokosovo ulje super za kosu. S obzirom da ja ne koristim pjene, lakove za kosu itd. najčešće nema potrebe da prethodno operem i osušim kosu. No, ako se dogodi da sam nešto od toga koristila prvo operem kosu, prosušim i onda stavim ovu masku. Držim ju isto oko sat vremena. Nakon toga najnormalnije operem kosu.

Rezultat je isto krasna, nahranjena i zdrava kosa.

Zašto kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je odlično i za oštećenu, ali i za neoštećenu kosu. Isto pomaže kod kovrčave kose, ”tjera” je da bude uredna. Hranjivo je te njeguje vašu kosu bolje od kupovnih regeneratora/maski. Možete ga čak i ostaviti u kosi, ali pritom nemojte pretjerati s  količinom.

Maska za kosu od jogurta i maslinovog ulja

Zadnja maska koju si trenutno miksam je ova od jogurta i maslinovog ulja. Također, količinu si odredite ovisno o dužini vaše kose, omjer neka ide u korist jogurta ovaj put. Ja stavim negdje pola šalice jogurta i onda u to dodam dvije žlice maslinovog ulja. Isto ju nanosim na suhu kosu te umasiravam u vlasište. Prednost ove maske je što ju možete držati kraće nego prethodne dvije, čak 20ak minuta bit će dovoljno za odličan rezultat.

Rezultat je nahranjena i zdrava kosa koja se lakše češlja.

Zašto jogurt?

Jogurt je probiotik i ne samo da pomaže vašem vlasištu i tjemenu već i pospješuje rast kose (ne, to ne znači da će vam narasti 20 centimetara kose u mjesec dana :D). Pun je vitamina, kalcija, proteina – u kratko zdrav je i za vaše tijelo, ali i za vašu kosu/tjeme. Jogurt koristim i za maske za lice jer sužava pore kao i smiruje alergije/crvenilo.

Oshadhi ulje od makadamije

Njega ne koristim u maskama već ga nanosim na mokru kosu nakon gore navedenih tretmana. Volim ga ravnomjerno rasprostraniti po mokroj kosi, a posebnu pažnju pridajem vrhovima. Makdamijino ulje je stvarno odlično za moju kosu i jako ga volim. Njeguje ju i hrani, a opet kosa nije masna ili teška nakon što se posuši. Daje jedan lijepi sjaj kosi i pomaže mi sa kovrčavama (kada ju puštam kovrčavu), nekako budu ljepše oblikovane kada ga nanesem na kosu prije sušenja.

I to je to od mojih trenutnih DIY maski za kosu.

Još par stvari koje mislim da su bitne za napomenuti. Pokušajte izbjeći fen i/ili druge toplinske uređaje koliko god možete. Čim malo zatopli ja prestajem sušiti kosu fenom. Zimi si to baš ne mogu priuštiti zato si onda i radim ove maske češće no ljeti. Zimi ih radim jednom tjedno dok ljeti to bude jednom ili dva puta mjesečno. Iznimka je kada odem na more, onda je maslinovo ulje praktički stalno u mojoj kosi.

Radite li si sami svoje maske za kosu, hoćete isprobati moje?

Martina

OUR BLOG
November 7, 2023
Is Epoxy Flooring Good For Living Room

Are you tired of your outdated living room flooring? Do you want a durable and stylish option that will withstand everyday wear and tear? Look no further than epoxy flooring! This popular choice has gained popularity for its many benefits, and in this article, we will explore why it's a great option for your living […]

November 7, 2023
Can You Do Epoxy Flooring Over Plywood

Are you looking to upgrade your plywood floors with a durable and stylish option? Epoxy flooring may be the solution for you. With its strength and versatility, epoxy flooring is becoming increasingly popular among homeowners. But before you make the switch, let's explore if epoxy flooring can be applied over plywood and how it can […]

November 7, 2023
How To Epoxy Floor In House

Hey there, are you tired of looking at your old, worn-out floors? Well, you're in luck because, in this article, we will guide you on how to epoxy your floors and give them a brand-new look. Say goodbye to dull floors and welcome a stylish and durable finish that will last for years. Find out […]

October 20, 2023
What Is Lime Plastering

Lime plastering is a technique used for centuries to make strong and beautiful walls and ceilings. It involves mixing lime, sand, and water and then applying it to a substrate, such as stone or brick. Ancient civilizations used it in temples and palaces. It has many advantages. It lets walls "breathe," preventing condensation and mold. […]

October 20, 2023
How To Fix Plaster Ceiling Cracks

A plaster ceiling crack can be annoying, but don't despair! We have the answer to fix it and restore your ceiling to its former glory. Here are the steps you need to take. Understand the cause. It could be the settling of the building, moisture exposure, or natural wear and tear. Identifying the root cause […]

October 20, 2023
How To Plaster A Damaged Wall

Plastering a damaged wall can be a daunting task, but given the right guidance, it can be a straightforward and fulfilling project. Here's all you need to know! Get the Wall Ready: Before you begin plastering, make sure to prepare the wall. This includes removing any loose paint, filling any cracks or holes, and ensuring […]

October 5, 2023
What Is The Most Important Thing In Interior Design

Interior design is essential. Finding a balance between form and function is key. You must consider the needs and preferences of the client. Select colors, textures, patterns, and furniture that work together. Lighting adds depth & dimension. The Concept Of Interior Design To understand the concept of interior design and its importance, delve into what […]

October 5, 2023
How To Do Natural Makeup

Time to look naturally gorgeous! Here's a guide to help you master natural makeup effortlessly. Start by cleansing and moisturizing your skin for a smooth base. Then, pick sheer foundation and concealer shades that match your skin tone. For eyeshadow, go for neutral shades like browns, taupes or pinks. Lightly apply and blend for a […]

October 4, 2023
What Hairstyle Is Good For Short Hair

Short hair has its pros and cons. It's low maintenance and dries quickly. But finding the right style can be hard. Plus, regular trims are needed. Furthermore, short hair highlights facial features, so you can focus on makeup and accessories. And it can give you a feeling of confidence and freedom. In the end, its […]

February 25, 2022
The 4 Best Floor Plan Apps to Start Planning Your Home

Designing your dream home is more than just fun, it's exciting. There are so many different ideas to consider besides the number of bedrooms and bathrooms, such as floor plan and furniture arrangement. With the modern technology available to us, designing your dream home is easier than ever. There are some applications for your phone […]

1 2 3 6
beauty and mess
We hope you find this site informative and modern, and that you can learn a lot! We would love to work with you as well as engage and create content for the site. This is a collaborative blog and we welcome beauty tips from the world over. 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram