July 8, 2020

DIY maske za kosu

Već godinama si sama radim maske za kosu jer su mi iskreno bolje od onih kupovnih. Najčešće nemaju onaj fini miris, ali uvijek možete dodati neko eterično ulje i popraviti to (no pazite da slučajno niste osjetljivi na pojedina eterična ulja), i treba ih puno duže držati na glavi nego kupovne maske.

facemask diy
facemask diy

No, vjerujte mi nema te kupovne maske koja moju kosu može tako nahraniti, omekšati i učiniti ju zdravom kao maske koje si radim doma. Probala sam jako, jako puno kupovnih maski, od jeftinijih pa do skupljih te i dalje tvrdim da ih maslinovo ulje pobjeđuje sve.

Danas ću sa vama podijeliti par maski koje trenutno radim, objasniti što i kako itd. Ako vas zanima još ovakvih postova slobodno mi napišite jer ja stalno ”kuham” ovakve neke stvari za sebe i svoju kožu/kosu itd.

Da, volim prirodno i organsko i uvijek ću rađe doma si smiksati nešto od sastojaka koje znam nego otići i kupiti drogerijski proizvod.

Ono što trenutno koristim za maske i/ili za njegu kose je:

  • maslinovo ulje 
  • med
  • Kemigovo kokosovo ulje, hladno tiješteno (možete kupiti i ono u tekućem obliku, iako ja preferiram ovo)
  • jogurt
  • Oshadhi ulje od makadamije (njega zapravo više koristim nakon maske za kosu, objasnim kasnije)

Probala sam i razno razne druge maske za kosu, od onih s jajetom pa do onih s bananom. Mislim da je to zapravo više stvar osobnog odabira i onoga na što vaša kosa najbolje reagira. Za mene su ovi gore sastojci trenutno odlični, a maslinovo ulje je obavezno uvijek jedan od sastojaka u mojim maskama za kosu.

Maska za kosu od maslinovog ulja i meda

Ovisno o dužini vaše kose prilagodite i količinu sastojaka. Trenutno koristim žličicu do dvije meda te tri ili četiri žlice maslinovog ulja. Omjer neka vam bude takav da uvijek imate više maslinovog ulja jer se med vrlo lako može zaljepiti za kosu i teško se ispirati, ali zato je tu maslinovo ulje koje onda pomogne da se med lijepo ispere.

Dobro pomiješajte med i maslinovo ulje te ravnomjerno nanesite na suhu kosu. Dobro sve sastojke utrljajte i u tjeme te podignite kosu. Možete preko staviti plastičnu vrećicu, kako biste napravili lijepi topli ugođaj vašoj kosi. Ovu masku minimalno držite pola sata, ja ju uglavnom držim sat do sat i pol. Nakon toga, najnormalnije operite svoju kosu kao što biste i inače.

Rezultat je prekrasna, sjajna i meeeeekana kosa.

Zašto med i maslinovo ulje?

Med je prepun vitamina i minerala, antibakterijski je te privlači vlagu. S obzirom na to odličan je za suhu, oštećenu kosu kojoj nedostaje upravo ta vlaga. Med je zaista hrana za kosu, ali i za tijelo.

Maslinovo ulje je također jedan od blagodati naše prirode, ne samo što je odličan za suhu i oštećenu kosu već ga možete koristiti i protiv peruti, zato ga je bitno dobro umasirati u tjeme. Također odličan je i za vrhove vaše kose kao i za kovrčavu kosu (zahvaljujući njemu imat ćete lijepo oblikovane kovrče). Isto kao i med podarit će mekoću vašoj kosi.

Mora li baš biti med i maslinovo ulje?

Ne mora, ponekada koristim samo maslinovo ulje, najčešće ljeti (praktički ga svako malo umasiravam u kosu). Rezultat isto bude mekana i krasna kosa. Ne bih preporučila da med koristite samostalno, uvijek mu dodajte neko ulje tako da ne biste imali problema s ispiranjem, koje ćete ulje dodati ovisi o vama i vašoj kosi.

Maslinovo ulje je također odlično ako slučajno imate problema s proizvodima koji su vam se nakupili na tjemenu i nikako ih ne možete isprati. Ne znam je li vam se ikada dogodilo da operete kosu i na pojedinim dijelovima ona bude kao masna, ljepljiva, a vi ne znate u čemu je problem. Meni se to dogodilo nakon što sam prestala koristiti šampon koji je bio prepun silikona. Naprosto mi se nakupilo proizvoda u kosi koji se nisu dali van. Dvije maske za kosu s maslinovim uljem su riješile stvar.

Maska za kosu od kokosovog ulja

Treba vam zapravo samo kokosovo ulje i opet količina ovisna o dužini vaše kose. Uz kokosovo u ovu masku također možete ubaciti med ili čak i jaje. Jaja su isto jako dobra za kosu, međutim meni se pokazalo samo kokosovo ulje dovoljnim tako da koristim samo njega.

Ukoliko imate hladno tiješteno kokosovo ulje kao ja, morat ćete ga prvo omekšati, tj. otopiti. Dakle ili u mikrovalnu, ili malo na radijatoru ili kako već želite. Nakon što ga otopite pričekajte dok se ne ohladi, ne želite stavljati vruće ulje na glavu.

Kokosovo ulje će najbolje djelovati na vašu kosu ako je ona čista, dakle da nema dodatnih proizvoda na njoj (poput laka za kosu, pjene za kosu, drugih ulja itd.). S obzirom na to znam da se nekima neće dati baviti ovom maskom, no ja vam predlažem da probate jer je kokosovo ulje super za kosu. S obzirom da ja ne koristim pjene, lakove za kosu itd. najčešće nema potrebe da prethodno operem i osušim kosu. No, ako se dogodi da sam nešto od toga koristila prvo operem kosu, prosušim i onda stavim ovu masku. Držim ju isto oko sat vremena. Nakon toga najnormalnije operem kosu.

Rezultat je isto krasna, nahranjena i zdrava kosa.

Zašto kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je odlično i za oštećenu, ali i za neoštećenu kosu. Isto pomaže kod kovrčave kose, ”tjera” je da bude uredna. Hranjivo je te njeguje vašu kosu bolje od kupovnih regeneratora/maski. Možete ga čak i ostaviti u kosi, ali pritom nemojte pretjerati s  količinom.

Maska za kosu od jogurta i maslinovog ulja

Zadnja maska koju si trenutno miksam je ova od jogurta i maslinovog ulja. Također, količinu si odredite ovisno o dužini vaše kose, omjer neka ide u korist jogurta ovaj put. Ja stavim negdje pola šalice jogurta i onda u to dodam dvije žlice maslinovog ulja. Isto ju nanosim na suhu kosu te umasiravam u vlasište. Prednost ove maske je što ju možete držati kraće nego prethodne dvije, čak 20ak minuta bit će dovoljno za odličan rezultat.

Rezultat je nahranjena i zdrava kosa koja se lakše češlja.

Zašto jogurt?

Jogurt je probiotik i ne samo da pomaže vašem vlasištu i tjemenu već i pospješuje rast kose (ne, to ne znači da će vam narasti 20 centimetara kose u mjesec dana :D). Pun je vitamina, kalcija, proteina – u kratko zdrav je i za vaše tijelo, ali i za vašu kosu/tjeme. Jogurt koristim i za maske za lice jer sužava pore kao i smiruje alergije/crvenilo.

Oshadhi ulje od makadamije

Njega ne koristim u maskama već ga nanosim na mokru kosu nakon gore navedenih tretmana. Volim ga ravnomjerno rasprostraniti po mokroj kosi, a posebnu pažnju pridajem vrhovima. Makdamijino ulje je stvarno odlično za moju kosu i jako ga volim. Njeguje ju i hrani, a opet kosa nije masna ili teška nakon što se posuši. Daje jedan lijepi sjaj kosi i pomaže mi sa kovrčavama (kada ju puštam kovrčavu), nekako budu ljepše oblikovane kada ga nanesem na kosu prije sušenja.

I to je to od mojih trenutnih DIY maski za kosu.

Još par stvari koje mislim da su bitne za napomenuti. Pokušajte izbjeći fen i/ili druge toplinske uređaje koliko god možete. Čim malo zatopli ja prestajem sušiti kosu fenom. Zimi si to baš ne mogu priuštiti zato si onda i radim ove maske češće no ljeti. Zimi ih radim jednom tjedno dok ljeti to bude jednom ili dva puta mjesečno. Iznimka je kada odem na more, onda je maslinovo ulje praktički stalno u mojoj kosi.

Radite li si sami svoje maske za kosu, hoćete isprobati moje?

Martina

OUR BLOG
June 13, 2024
Where To Put Stairs For Loft Conversion

Are you considering a loft conversion but unsure where to place the stairs? This article will guide you through the different types of loft conversions, benefits, and factors to consider when deciding on stair placement. Whether you're looking to create extra living space or add value to your home, choosing the best location for stairs […]

June 13, 2024
What Is A Velux Loft Conversion

Are you looking to maximize the space in your home while adding value and natural light? A Velux loft conversion might just be the perfect solution for you. In this article, we will explore the benefits of choosing a Velux loft conversion, the steps involved in the process, the requirements needed for a successful conversion, […]

June 13, 2024
Can Any House Have A Loft Conversion

Curious about transforming your attic space into a functional living area? We will explore the world of loft conversions, covering different types of conversions, costs, and benefits. Discover if your house is suitable for a loft conversion, the requirements involved, and the steps for a successful project. Elevate your living space with a loft conversion! […]

May 19, 2024
Can You Use Drain Unblocker In Washing Machine

Are you dealing with a clogged washing machine drain and wondering if a drain unblocker can help? In this article, we will explore what a drain unblocker is, how it works, and whether it can be used in a washing machine. We will also discuss the risks of using a drain unblocker in a washing […]

May 19, 2024
How To Unblock Drain In Shower

Are you tired of standing in ankle-deep water every time you take a shower? Blocked drains in the shower can be a common and frustrating issue. From hair buildup to soap scum and mineral deposits, there are several culprits behind this problem. We will discuss the causes of a blocked drain in the shower, the […]

May 19, 2024
What Drain Cleaner Works Best

Dealing with stubborn clogs in your drains? Drain cleaners can be a quick and effective solution to unclog your pipes. In this article, we explore the different types of drain cleaners available, including chemical, enzymatic, and homemade options. We also discuss important factors to consider when choosing a drain cleaner and provide a list of […]

April 23, 2024
How To Make Vacuum Lines In Carpet

Have you ever noticed those perfectly straight lines on a freshly vacuumed carpet and wondered how they were made? Vacuum lines in the carpet not only make your space look neat and clean but also help maintain the carpet's appearance and prolong its lifespan. This article will discuss what vacuum lines are, why they are […]

April 20, 2024
Home Remedies For Slippery Floors

Slippery floors can be a hazard in any home, leading to potential accidents and injuries. We explore the common causes of slippery floors and provide practical tips on how to prevent them. Learn about using non-slip mats, applying natural cleaning agents like vinegar and lemon juice, and discovering easy home remedies and natural solutions for […]

April 20, 2024
Best Way To Clean Laminate Floors

Wondering about the composition of laminate floors and their differences from hardwood floors? Discover the importance of cleaning laminate floors for their longevity. Explore the best cleaning methods for laminate floors, from regular sweeping to mopping with a vinegar solution and using commercial cleaners. Find tips for maintaining and protecting your laminate floors, highlighting the […]

March 20, 2024
How To Install Retrofit LED Recessed Lighting

Looking to upgrade your lighting fixtures at home or in your office? Retrofit LED recessed lighting might be the perfect solution for you. In this article, we explore the benefits of choosing retrofit LED recessed lighting, the tools and materials you will need for installation, and provide you with a step-by-step guide on how to […]

1 2 3 8
beauty and mess
We hope you find this site informative and modern, and that you can learn a lot! We would love to work with you as well as engage and create content for the site. This is a collaborative blog and we welcome beauty tips from the world over. 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram